O campanie

First logo

Cu sprijinul

First logo

Avem grijă să asigurăm
un cadru legal adecvat pentru
medicii care ne îngrijesc

Trebuie să punem punctul pe „i”: e nevoie să-i repunem în drepturi pe medici. Putem face asta prin propuneri legislative care să încurajeze medicii să rămână în ţară.

Cuvântul nostru, al autorităţilor, e lege. Aşa contribuim la rezolvarea problemelor.

Declaraţii despre sistemul medical

 • Traian Băsescu

  Preşedintele României, 11-04-2013

 • Eugen Nicolăescu

  Ministrul Sănătăţii, 14-04-2013

 • Am citit astăzi în Evenimentul Zilei un articol scris de un medic, Gabriel Diaconu, acest medic e psihiatru, cred că a scris din disperare, fără să se plângă că nu-s medicamente, de starea spitalelor. E un strigăt care spune: nu ne mai batjocoriți. Deși omul nu spune așa ceva. Nu ne mai batjocoriți, arătând umilința unui doctor care primește plicul, fără să-l ceară.

   

  Sursa: DIGI24

 • Lucrăm la noul proiect de lege privind plata după performanţă şi competitivitateAcest proiect este în fază foarte avansată. Astăzi, spunem că un medic lucrează într-un spital public, atât. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de râs. Dacă mai are timp, poate avea şi un cabinet privat sau poate să lucreze la un spital privat, două-trei ore. Prin noua lege, medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore şi primesc 3.000 de lei.
  Medicii pot avea garanţia că muncesc în spitalul public câte şapte ore, cât prevede Codul muncii, şi primesc 3.000 de lei. Dar, dacă vrei să fii numai angajatul spitalului public, poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte paturi private sau secţii private şi îţi completezi veniturile. Noua reglementare va permite medicilor să opteze pentru ceea ce doresc.
  Noua lege va prevede şi opţiunea ca medicul să lucreze cu jumătate de normă în sistemul public şi cu jumătate în cel privat. Dar cei care vor lucra în privat nu vor mai avea voie să plimbe pacienţii între spitalul public şi privat, iar în acest sens va fi nevoie de un sistem prin care să fie urmărit bolnavul.
  Ar fi mai exista si variant prin care un anumit chirurg să nu vrea să lucreze angajat, ci să opteze să facă zece operaţii la Cluj, altele la Iaşi, altele în Bucureşti. Atunci, chirurgul îşi negociază tariful. În tot acest context, problema este cum reglementăm ca să nu existe abuzuri.
  După aplicarea acestei legi pe criterii la care se adaugă şi cele de competenţă, care pot să aducă şi alţi bani, salariul unui medic primar ar putea ajunge la peste 1.000 de euro pe lună. Noua lege ar putea fi aplicată din 1 ianuarie 2014.

   

  Sursa: Emisiunea "După 20 de ani", PRO TV.

 • Mariana Câmpeanu

  Ministru Muncii, 10-04-2013

 • Eugen Nicolăescu

  Ministrul Sănătăţii, 02-04-2013

 • Medicii sunt o categorie specială, la fel ca profesorii, artiștii și sportivii. Și consider că trebuie să le rezolvăm problemele. Le-o datorăm în primul rând copiilor noștri. O societate care nu-și poate trata copiii, din punct de vedere al sănătății și al educației, este o țară pierdută, fără viitor. Acest lucru nu se poate realiza fără medici, fără profesori. Iar când vorbim de medici, nu e prima oară când îmi exprim dezacordul față de acea celebră grilă de salarizare a bugetarilor, în care medicii și tot ce ține de asistența medicală se află în ultima treime.
   Îmi iau angajamentul de a face toate eforturile ca această grilă să fie modificată. Lucrez deja la acest lucru, dar nu pot să dau încă un orizont de timp, pentru că totul este legat de posibilitățile bugetare. Dacă pui însă un medic în ultima treime a grilei de salarizare bugetară, înseamnă că categoria pe care o reprezintă nu se bucură de respectul societății. Și noi vrem să le redăm acest respect.
  Salarizarea medicilor nu trebuie să se mai facă la fel cum se face pentru funcționarul de la ghișeu. În același timp, trebuie să avem mare grijă să realizăm salarizarea în funcție de gradul de competență. Nu aș vrea ca un medic să lucreze după normă, în funcție de numărul de operații din fiecare lună, pentru că am putea să cădem în extrema cealaltă și beneficiul medical să nu fie cel pe care ni-l dorim. De aceea, cred că trebuie să avem în atenție și responsabilitatea cadrelor medicale.
  Pe de altă parte, Guvernul trebuie să ofere, alături de mediul privat, o serie de burse pentru tinerii studenți, care să fie acordate însă pe baza unui contract. Acesta ar trebui să-i oblige să profeseze în țară o perioadă de timp, cel puțin cinci ani, din punctul meu de vedere. O altă soluție pe care o am în vedere și pe care am discutat-o deja cu Ministerul Sănătății privește rezidențiatul pe post, care ar putea rezolva o serie de probleme în sistem, mai ales în centrele speciale pentru persoanele cu dizabilități, acolo unde ne confruntăm cu o lipsă acută de personal.
  Cred cu toată tăria că putem facem ceva pentru medicii din România."

 • "Ne putem mândri cu şcoala românească de medicină, cu medicii români care fac minuni în spital, în ciuda tuturor problemelor sistemului de sănătate din ultimii ani. Medicii trebuie încurajaţi, trebuie sprijiniţi de societate, merita din plin tot respectul nostru, al pacienţilor şi al cetăţenilor simpli.

  Ca ministru al Sănătăţii şi ca economist sunt de părere că banii investiţi în sănătate nu sunt doar cheltuieli, ci sunt investiţii în capitalul uman şi în acelaşi timp, în viitorul României. Din punct de vedere economic, consecinţa migraţiei forţei de muncă, mai ales în cazul cadrelor medicale, este pentru ţara exportatoare o reducere a potenţialului de creştere economică pe termen mediu şi lung.

  Suntem în discuţii pentru o decizie extraordinar de importantă pentru România, şi anume să ducem în subordinea universităţilor, spitalele clinice astfel încât acolo să se desfăşoare un proces integrat între pregătire, muncă şi realizarea actului medical. Cred că în câţiva ani de zile un asemenea proces se va vedea atât în îmbunătăţirea modului în care se realizează serviciile medicale pentru pacienţi cât şi în creşterea încrederii şi satisfacţiei medicilor în sistemul sanitar românesc"

 • Eugen Nicolăescu

  Ministrul Sănătăţii, 30-03-2013

 • "Din păcate, au trecut patru ani în care nu s-a făcut nimic şi trebuie să reluăm acea idee, în sensul de a încerca să facem plata personalului medical după performanţă. În sensul în care să motivăm personalul medical şi în felul acesta să găsim o metodă prin care să stabilizăm personalul şi chiar să-l atragem. Să-l motivăm să rămână în ţară. (...) Că vom face modificări legislative substanţiale, că vom merge poate la acte normative subsecvente - mi-e greu să vă spun astăzi care va fi alternativa. Dar oricum trebuie să ne gândim să scoatem statutul personalului medical din statut bugetar şi să-l ducem într-un statut de plată după performanţă, pe un buget global, astfel încât să existe flexibilitate la nivelul conducerii spitalului, la nivelul conducerilor de secţii, dar pe criterii obiective. Criterii obiective foarte bine stabilite, uşor comensurabile, ca să poată să fie şi stimulative şi aplicate motivant. Pentru că, dacă nu vom face acest lucru, vom cădea într-o altă alternativă probabil, în care să întărim abuzuri sau să se întâmple orice altceva decât ceea ce ne dorim şi sperăm să se întâmple ca urmare a acestor activităţi"

  Sursa:Mediafax

Ce, de ce şi cum?

Proiectul "De profesie: medic în România" trage un semnal de alarmă asupra uneia dintre problemele sistemului nostru medical: din ce în ce mai mulţi medici bine pregătiţi spun "Rămas bun" acestei ţări.

Ce?

E timpul să facem cu toţii câte ceva pentru a-i convinge pe medici să rămână în România. Hai să le rezolvăm o parte dintre probleme, aşa cum putem fiecare!

De ce?

Pentru că, în România, avem doar 2.4 medici la 1000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 3.4/1000. România este departe de Grecia, unde media atinge 6.1 medici la 1000 de locuitori. Pentru că, la fiecare 5 ore, un medic pleacă să muncească în străinătate, iar 64% dintre absolvenţii de medicină îşi caută deja loc de muncă în afară.
Pentru că vrem să ajungem la o medie de 2.6 medici la 1000 de locuitori până în 2015.

Cum?

Cu toţii putem contribui la rezolvarea acestor probleme şi, implicit, la creşterea numărului de medici din ţara noastră.
Oamenii îşi pot arăta recunoştinţa şi ne pot spune poveştile lor de mulţumire. Companiile pot implementa proiecte în beneficiul medicilor. Autorităţile pot legifera noi soluţii pentru sistemul de sănătate. Medicii îşi pot lua, oficial, angajamentul că vor rămâne în ţară.

Vezi mai puţin
Vezi mai mult

Contactează-ne

Te poţi implica activ pentru a ne asigura că avem în România medicii de care avem nevoie? Spune-ne soluţiile tale pe contact@deprofesiemedic.ro.

Scrie-ne acum

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta

Citeşte ştirea

De ce tac medicii din Romania? Dr. Gabriel Diaconu a discutat online cu cititorii

Citeşte ştirea

Chirurgul Florin Chirculescu: Cum sa nu ma apuce disperarea? Dar am un motor care ma tine: furia!

Citeşte ştirea

Medicul Presedintilor

Citeşte ştirea

Studentii au fost anuntati foarte din scurt, la hei-rup, ca se organizeaza proteste – Cristian Moise, liderul studentilor medicinisti din Bucuresti

Citeşte ştirea

Sala de asteptare

Citeşte ştirea

Ce face un chirurg roman atunci cand se inchide spitalul in care lucreaza?

Citeşte ştirea

Cand era mai bine sa fii medic in Romania: in perioada comunista sau astazi?

Citeşte ştirea

Au construit un spital pentru copiii bolnavi dupa ce si-au pierdut propriul fiu

Citeşte ştirea

Dr. Sandesc, sectia ATI Timisoara: Oamenii ar trebui sa se plimbe mai mult printr-un cimitir

Citeşte ştirea

Intr-un sistem cu pulsul in cadere libera, un medic roman se intoarce in Romania si demonstreaza ca se poate

Citeşte ştirea

Devotament, rabdare si dragoste de oameni. La 80 de ani, un medic face naveta zeci de km pentru pacientii lui

Citeşte ştirea

Pasiune si devotament intr-un sistem vitregit. Povestile unor DOCTORI ce sfideaza saracia

Citeşte ştirea

Craina, povestea unui doctor care sfideaza nevoile unui sistem bolnav

Citeşte ştirea

Dr. Constantin Mălin: Să ajut oamenii este bucuria mea

Citeşte ştirea

Cel mai curat spital din Europa se afla la Brasov. Meritul ii revine echipei medicului Andreea Moldovan

Citeşte ştirea

Chirurgul Bogdan Moldovan: "De la bun inceput am dorit sa ma intorc in Romania"

Citeşte ştirea

Despre har in medicina. Ana Culcer, zana buna a "copiilor de buzunar"

Citeşte ştirea

Sunt privit ca un paria al ortopediei – Marius Uscatu, chirurg reintors in Romania

Citeşte ştirea

Deciziile luate în legătură cu salarizarea din sistemul medical

Citeşte ştirea

Raed Arafat: Ne confruntam cu refuzul spitalelor romanesti de a angaja medici romani pregatiti in afara

Citeşte ştirea

Ultima emisiune "Poveşti în halate albe"

Citeşte ştirea

Poveştile medicilor la TVR 1

Citeşte ştirea

„De profesie: medic în România” a susţinut târgul de joburi „Cariere în Alb”

Citeşte ştirea

Gala Medica include anul acesta categoria „de profesie medic"

Citeşte ştirea

Medalii și mulțumiri pentru cei care au rămas „de profesie medic”

Citeşte ştirea

La fiecare 5 ore un medic român pleacă din ţară.

Citeşte ştirea