02-04-2013

Pentru că la fiecare 5 ore un medic român pleacă din ţară

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sănătate, lansează "De profesie: medic în România", o campanie care îşi propune să rezolve problema lipsei de personal medical.

  • Din 2007 până în prezent, aproximativ 14.000 de medici români au ales să profeseze în altă țară, numai anul trecut au plecat din România mai mult de 2.400 de specialiști
  • Campania FIC are ca obiectiv creșterea numărului de medici în România de la 2,4 la 2,6 la 1.000 de locuitori, până în 2015.

Sub sloganul ”Toți pentru medici, medici pentru toți”, inițiativa își propune să contribuie la soluționarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sănătate din România - exodul personalului medical din țară - care afectează starea de sănătate a românilor pe termen lung și are consecințe severe asupra economiei naționale.

Cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit țara din 2007 până în prezent, România are o rată a migrației doctorilor de 9% față de media europeană de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor români la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialiști față de media celorlalte țări europene, de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC si CMR realizate în 2011 și 2012 arată că 64% dintre studenții la una din cele mai mari universităţi de medicină din România, respectiv 60% din medici intenționează să părăsească ţara.

Motivele pentru care tinerii medici aleg să plece și să profeseze medicina în altă țară sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultățile financiare și lipsa oportunităţilor de educație și perfecționare pe care le au în România, așa cum se arată într-un studiu realizat în 2012 de catre ISRA Center.

Luând în considerare nevoile exprimate de cadrele medicale, campania ”De profesie: medic în România” își propune creșterea numărului de medici în țară la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 până în 2015. Acest obiectiv poate fi atins doar prin implicarea tuturor actorilor importanți din sistem, de aceea  FIC, prin Grupul de Lucru pentru Sănătate, propune crearea unei coaliții între mediul de afaceri și autorități pentru a genera un set de acțiuni care să contribuie la reducerea migrației medicilor și care să susțină reformarea sistemului de management al resurselor umane din sistemul de sănătate. Din coaliţie fac parte până în prezent, alături de membrii FIC, Guvernul României, Ambasada Marii Britanii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Societatea Studenţil în Medicină din Bucureşti, Colegiul Medicilor din România, TVR şi HotNews.

”FIC îşi doreşte ca România să prospere și să înregistreze creștere economică și credem că pentru a crea bunăstare avem nevoie în primul rând de sănătate. Într-adevăr, oamenii sănătoși sunt mai activi, mai productivi și contribuie într-o mai mare măsură la dezvoltarea economiei.  În același timp, suntem îngrijorați din cauza valorilor indicatorilor de sănătate din România și considerăm că una dintre problemele cheie ale sistemului o reprezintă lipsa personalului medical, care afectează calitatea serviciilor de sănătate pentru întreaga populație. De aceea am inițiat acest parteneriat între autorități, sectorul privat și societatea civilă deoarece credem că această problemă ne privește pe toți și trebuie să fie abordată de noi toți. Dorim ca toţi cei care consideră că această situație este critică pentru România să ni se alăture astfel încât să putem face diferența”, declară Pascal Prigent, președintele Grupului de Lucru pe Sănătate din cadrul Consiliului Investitorilor Străini.

Cele mai afectate județe sunt Călărași și Giurgiu

Cele mai afectate județe de lipsa medicilor specialiști sunt, potrivit Colegiului Medicilor din România, Călărași și Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomița (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) și Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).

Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic în România” vor fi derulate proiecte care să răspundă nevoilor medicilor din România și care să contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical și, totodată, de atragere a medicilor în România. Primul proiect lansat în cadrul campaniei aparține GlaxoSmithKline (GSK) România și are ca obiectiv creșterea reputației medicilor. Pornind de la nevoia medicilor de a fi recunoscuți și respectați ca profesioniști, primul proiect va prezenta în perioada următoare povești ale tinerilor medici care au acceptat provocările sistemului și au ales să profeseze în România. Al doilea proiect aparține Ambasadei Marii Britanii la București și presupune desfășurarea de cursuri de etică în rândul cadrelor medicale.

Campania ”De profesie: medic în România” beneficiază de susținerea Ministerului Sănătății, parteneri fiind Ministerul Educaţiei Naționale, Ministerul Muncii Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ambasada Marii Britanii la București, Colegiul Medicilor din România, Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și a Societatea Studenților la Medicină în București.

Informaţii suplimentare

  • Potrivit Colegiului Medicilor din România, pentru școlarizarea celor aproximativ 14.000 de medici emigranți, statul român a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei. CMR suține că, din cauza migrației, în România există spitale care nu au nici măcar un medic specialist, fenomen unic în Europa
  • Conform studiului ”Condiția medicului în România” realizat de CMR în 2011, 58,46% dintre medicii din România sunt profund nemulțumiți de nivelul salarizării, iar 25,52% s-au declarat nemulțumiți. În același timp, studiul arată că foarte mulțumiți de salariu sunt 0.30% dintre medicii români. 
  • Românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește speranţa de viaţă, cu o medie de supravieţuire de 73 de ani şi cinci luni, potrivit Eurostat 2012.

Contactează-ne

Te poţi implica activ pentru a ne asigura că avem în România medicii de care avem nevoie? Spune-ne soluţiile tale pe contact@deprofesiemedic.ro.

Scrie-ne acum

Campania "De profesie: medic in Romania" a castigat Premiul European pentru Excelenta

Citeşte ştirea

De ce tac medicii din Romania? Dr. Gabriel Diaconu a discutat online cu cititorii

Citeşte ştirea

Chirurgul Florin Chirculescu: Cum sa nu ma apuce disperarea? Dar am un motor care ma tine: furia!

Citeşte ştirea

Medicul Presedintilor

Citeşte ştirea

Studentii au fost anuntati foarte din scurt, la hei-rup, ca se organizeaza proteste – Cristian Moise, liderul studentilor medicinisti din Bucuresti

Citeşte ştirea

Sala de asteptare

Citeşte ştirea

Ce face un chirurg roman atunci cand se inchide spitalul in care lucreaza?

Citeşte ştirea

Cand era mai bine sa fii medic in Romania: in perioada comunista sau astazi?

Citeşte ştirea

Au construit un spital pentru copiii bolnavi dupa ce si-au pierdut propriul fiu

Citeşte ştirea

Dr. Sandesc, sectia ATI Timisoara: Oamenii ar trebui sa se plimbe mai mult printr-un cimitir

Citeşte ştirea

Intr-un sistem cu pulsul in cadere libera, un medic roman se intoarce in Romania si demonstreaza ca se poate

Citeşte ştirea

Devotament, rabdare si dragoste de oameni. La 80 de ani, un medic face naveta zeci de km pentru pacientii lui

Citeşte ştirea

Pasiune si devotament intr-un sistem vitregit. Povestile unor DOCTORI ce sfideaza saracia

Citeşte ştirea

Craina, povestea unui doctor care sfideaza nevoile unui sistem bolnav

Citeşte ştirea

Dr. Constantin Mălin: Să ajut oamenii este bucuria mea

Citeşte ştirea

Cel mai curat spital din Europa se afla la Brasov. Meritul ii revine echipei medicului Andreea Moldovan

Citeşte ştirea

Chirurgul Bogdan Moldovan: "De la bun inceput am dorit sa ma intorc in Romania"

Citeşte ştirea

Despre har in medicina. Ana Culcer, zana buna a "copiilor de buzunar"

Citeşte ştirea

Sunt privit ca un paria al ortopediei – Marius Uscatu, chirurg reintors in Romania

Citeşte ştirea

Deciziile luate în legătură cu salarizarea din sistemul medical

Citeşte ştirea

Raed Arafat: Ne confruntam cu refuzul spitalelor romanesti de a angaja medici romani pregatiti in afara

Citeşte ştirea

Ultima emisiune "Poveşti în halate albe"

Citeşte ştirea

Poveştile medicilor la TVR 1

Citeşte ştirea

„De profesie: medic în România” a susţinut târgul de joburi „Cariere în Alb”

Citeşte ştirea

Gala Medica include anul acesta categoria „de profesie medic"

Citeşte ştirea

Medalii și mulțumiri pentru cei care au rămas „de profesie medic”

Citeşte ştirea

La fiecare 5 ore un medic român pleacă din ţară.

Citeşte ştirea